İmplant Nedir?

implant: herhangi bir nedenden dolayı kaybedilen dişlerin, fonksiyon ve görünüşünü tekrar kazandırmak amacıyla, kişinin çene kemiğine yerleştirilen, kişinin vücuduna uygun olan malzemeler kullanılarak yapılan, yapay diş kökü olarak adlandırılmaktadır.”

Halk arasında vida dişler, vidalı dişler diye bilinen implantlar veya çakma dişler bizim dişlerimizin köklerine benzeyen, vida şeklindedirler. Titanyum veya zirkonyumdan yapılmaktadırlar. Genel olarak vida şeklinde olmakla beraber, kemik dokusu ile sıkıca tutunması durumu çok önem arz ettiğinden son zamanlarda daha iri yiv sistemine sahip olanları ön plana çıkmıştır.

Bana sorarsanız; diş hekimliğindeki son 50 yıldaki en önemli gelişme implantlardır.

Tedavide dikkat etmemiz gereken bazı hususa dikkatinizi çekmek isterim. Birincisi; herhangi bir sebeple dişimiz çekileceği zaman, çürük sebebiyle olsun, peridontal problemden (dişeti iltihabından) dolayı çekiliyor olsun, dişte akut bir iltihap yoksa; biz dişi çekip aynı seansta yerine implant yapmayı tercih ediyoruz.

Sebebi de şu: diş çekilen bölgede kemik erimesi olacaktır. Özellikle uzunca bir zaman implant yapılmazsa, bu estetik açıdan problem teşkil edecektir. Bu durum özellikle ön grup dişlerde büyük önem arz etmektedir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş çekilen bölgeye en kısa sürede implant yapmak önemlidir.

Şayet akut bir enfeksiyon varsa; böyle durumlarda da, kemik dokusunun iyileşmesini beklemek gerekir, sonra tedavi yapılmalıdır.

Diş implantı tedavisi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.Genel sağlığımızın iyi olması durumunda, bütün herkese yapılabilir. Bu tedavilerinde başarı yüzdesi oldukça yüksektir, %97-98 gibi, neredeyse yüzde 100 gibi değerlendirilebilir.

Bununla beraber, bazı istisnai durumlarda, özellikle de kemik dokusunu, bağ dokusunu ilgilendiren, mesela Paget hastalığı olan hastalarda, mesela tedavi amaçlı yüksek dozda ışın almış kişilerde, diğer bir husus, şekeri çok yüksek seviyede seyreden hastalarda başarısız olma riski yüksektir. Hastalar buna rağmen isteyebilirler. Bu risk hususu kendilerine açık açık anlatılmalıdır.

Diş Hekiminin implant konusunda muhakkak bilgisi, tecrübesi olması şart.

Doktorumuza açık açık soracağız. Hani nasıl pratisyen hekime gidip kalp ameliyatı olmuyorsak, diş hekimine de soracağız, bundan önce tecrübesi var mı? Bu hususta çalışması, bilgisi var mı? Hafta sonunda aldığı 2 saatlik kursla, yapabileceğini söyleyecek doktorlarımız var. Aman dikkat bu husus çok önemli.

Kimler İmplant Yaptırtabilir?

Diş tedavisinde en yüksek başarıya sahip olan implant uygulaması gerekli testler yapıldıktan sonra hastalara önerilmektedir. Kimler implant yaptırabilir sorularını yöneltenler için şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı ve diyalize bağlı olan hastalar dışında risk taşımayan kişilere uygulaması yapılmaktadır. Testler sonrasında bu tür rahatsızlıkları olan hastalar da uygun görüldüğünde tedaviden yararlanabilirler. Tedavinin kolaylıkla uygulanabildiği kişiler ise diş iltihaplanması gibi rahatsızlıkları olmayanlardır.

Kimler implant yaptırabilir sorusunu merak edenler için implant diş yapısında ve insan vücudunda yan etkiye neden olmayan maddelerden yapılmıştır. Tedaviden yararlanmak isteyen hastanın diş ve çene yapısı kontrol edilir. Çene kemiğinin implant vidasının genişlik ve kalınlığını kabul edebilecek yapıya sahip olması gerekir. Sağlık durumu iyi olan tüm diş rahatsızlığı yaşayan hastalar implant tedavisinden yararlanabilir. Kemik erimesinin önüne geçen bir uygulama olması nedeniyle tüm dişlerini kaybetmiş kişiler için önerilen bir uygulamadır. Tek dişini kaybeden hastalar da implant tedavisine başvurabilir. Diş yapısına tam uyum sağlaması, protez taşıyan hastaların çiğneyememe gibi sorunlarının implant tedavisinde yaşanmaması sayesinde uygulamayı tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Ayrıca implant yapılacak hastaların çene gelişimini tamamlamış olması çok önemlidir.

Kadınlar için: en az 18 yaş

Erkekler için: en az 20 yaş

Olması başarılı bir operasyon için gereklidir.

Doktorun İmplant Tecrübesi Nedir?

Birçok çene kemiği erimesi sinüsten çıkma gibi sorunlar duyuyoruz, telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşmamak için doktorumuz iyi olacak.

Diğer bir önemli nokta: malzemenin iyi olması. Şimdi artık her yerde implant yapılıyor. Neredeyse merdiven altı diye tabir edilen duruma geldi.

Bu önemli tedavinin uygulamalarını küçük cerrahi girişimler olarak düşünebiliriz ama önlemimizi almazsak, steril ortamda yapılmazsa her türlü risk vardır. Hijyene maximum özen gösterilerek yapılmalıdır.

implant uygulamasını duvara çivi çakmak gibi diyerek basite alırsak, başımıza her şey gelebilir. Neden? Çünkü, çivi çakmanın bile bir adabı, bir ustalığı vardır da ondan.

Bu tedavide başka nelere dikkat edilmelidir? Bana göre, hastanın beklentisi sorulmalıdır. Bundan ne anlamak lazım? Mesela; tedavinize geç kalınan durumlarda, dişler çekilmiş yerine uzunca bir süre bir şey yapılmamış, veya köprü yapılmış veya hasta ekonomik olsun diye hareketli protezi tercih etmek zorunda kalmış şimdi de eline para geçmiş komple sabit protez yaptırmak için sizin kapınızı çalmış olabilir. Ne yapacağız? Öncelikle; ileri derecede kemik erimesi olmuşsa

( hastanın estetiğinin iyi olabilmesi için akrilik dolgu yapılma zorunluluğu varsa), bu durumdaki hastalarımıza, sabit değil de, implanttan destek alan (kullanımı gene çok rahat olan), halk arasında da çıt çıtlı protez olarak bilinen, bizlerin over denture olarak adlandırdığımız tedaviyi tavsiye etmeliyiz.

İmplant Tedavi Süresi Nedir?

Hastalarda implant tedavilerinin çok uzun sürdüğü şeklinde yaygın kanaat var. Son yıllarda bilimsel çalışmalar ve yüzey geliştirmeleri ile yapılan değişikliklerle bu süreler çok kısalmıştır. Artık biz, hemen dişlerine kavuşmak isteyen hastalarımıza tek parça implantlar yapmak suretiyle, beklemeden (yapıldığı gün) üzerlerine dişlerini takabilmekteyiz. Bu dişlerini aynı gün takmak, tedaviyi yaptığımız bölgenin etrafındaki yumuşak dokuyu şekillendirmek açısından da büyük önem arz etmektedir. Bunlar, umumiyetle geçici dişlerdir. Belirli bir süre sonra (3-4 ay) daimi dişlerini takmaktayız.

Burada önemli olan; kafi derecede ve kalitede (kemiğin densitesinin iyi olması) kemik olması durumunda; implantlarını taktıktan sonra aynı gün dişlerini de takabiliyoruz. Ya değilse: Tedavi sonrası üzerine diş takmak için 2 aydan az olmamak kaydıyla, duruma göre 2 ile 6 ay arası beklemek gerekiyor.

Şartların olumlu olması durumunda (bölgede kafi derecede kemik olması durumunda); sabah evden dişsiz çıkıp, aynı gün hem implantları yapılıp hem de üzerine dişleri takılmak suretiyle akşama eve inci gibi dişlerle dönebilmektedirler.

İmplant yaptırırken nelere dikkat etmeli?

Materyalin mutlaka saf titanyum maddesinden yapılması

Patentli bir ürün olması (implantın kabul edilir bir formda olması)

Markanın implant konusunda başarı ve geçmişi

Doktorun implant konusunda sektörel tecrübesi ve başarısı

Dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları

Çene kemiğinizin implant uyumu

Sohbete Başla
Merhaba?
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?